אתמול נכחתי באירוע שארגן ארגון הבוגרים של אוניברסיטת תל-אביב.
באירוע השתתף יגאל רביד בוגר אוניברסיטת תל-אביב .הוא בהרצאה הביא סיפורים ואנקדוטות אודות תחרות האירוויזיון בארץ ובעולם. כמו כן הוא הרצה לנו מה קורה מאחורי הקלעים בתחרות האירוויזיון. קדם לאירוע תקרובת עשירה וברקע הושמעו שירי תחרות האירוויזיון.
בחלק השני הופיע הזמר יזהר כהן הזמר שזכה בתחרות האירוויזיון והביא אותה לראשונה בישראל. הוא זכה בתחרות האירוויזיון שהתקיימה בפריז בשנת 1978 עם השיר אבניבי.
יגאל החל מהסוף וסיפר מה קרה עם נטע ברזילי שזכתה בשנה שעברה בתחרות האירוויזיון בליסבון והביאה שוב את התחרות ארצה. הפעם הראשונה תתקיים התחרות בתל אביב. בשנה שעברה הסיטואציה קראה לנטע. כלומר בתחילה נטע לא אהבה את השיר Toy אבל ברגע שהוא נחשף לציבור הרחב בארץ וברחבי אירופה הייתה תחושה שהשיר הזה יזכה בתחרות האירוויזיון בשנה שעברה ואכן הוא זכה. בתחילה הוא עלה יפה בסקרים אבל שבועיים לפני התחרות הוא ירד בסקרים ובסוף השיר קיבל פוש ובסופו של דבר זכה בתחרות.
כל להיט הוא להיט עד שבא במקומו להיט אחר. אורך השיר יכול היות אפילו בן שבועיים מאז שפורסם ואחרי זה להיעלם ממצעדי הפזמונים. האזנות והציפיות שהיו לשיר של נטע הביא אותה לאחר הצבעת השופטים למקום השלישי בלבד אולם לאחר שהוסיפו את הצבעת הקהל ברחבי אירופה הגיעו למצב ששלושה מדינות הגיעו לקו הסיום. אוסטריה קפריסין וישראל. לאחר מכן בגמר הקריינית הגיעה ואמרה שאוסטריה הגיעה למקום השלישי והמתח עלה לאחר מכן אמרה שקפריסין הגיעה למקום השני והשאר היסטוריה כלומר שוב הבאנו את תחרות האירוויזיון לארץ אחרי 20 שנה אחרי ניצחונה של דנה אינטרנשיונל עם השיר דיוה.
לעומתה בשנת 1978 לא ידענו כלל שיזהר כהן עומד לזכות בתחרות האירוויזיון. רשות השידור הזמין זמן שידור של שעות שעות בלבד ולאחר 3 שעות השידור נותק ולמעשה אזרחי ישראל לא ראות בשידור חי את זכייתו של יזהר כהן בתחרות. למעשה למחרת כרמית גיא הודיעה על זכייתה של ישראל בתחרות האירוויזיון בפריז.
הנוכחות של מדינה באירוע בינלאומי זה דבר בסיסי. זה למעשה הקולקטיב שרוצה להביא ולפאר את עצמו. תחרות האירוויזיון לא דומה לתחרות בספורט. בתחרות ספורט הספורטאי מתחרה בתחרות גובר על המתחרים אחרים ומנצח בתחרות. בתחרות האירוויזיון זה שונה. אתה צריך להיות במיטבך למשך 3 דקות ולמעשה אתה תלוי בהצבעת השופטים והצופים ברחבי העולם.
האירוויזיון הוא אירוע פוליטי. איגוד השידור האירופי הוקם בתקופת המלחמה הקרה בין מזרח ומערב אירופה. הזמרים שאהבו ברוסיה היו הזמרים הצרפתים והאיטלקים ולא הזמרים האנגלים והזמרים שבאו ארצות הברית. לארצות מזרח אירופה היה להם תחרות אירוויזיון משלהם ותמיד הוא התקיים בעיר סופט שבפולין. היו גם כמה זמרים ישראלים שהשתתפו בתחרות האלו כמו אסתר עופרים שהגיעה למקום השלישי ואחרים.
השנה לדוגמה אוקראינה פרשה מהתחרות עקב העימות בינה לבין רוסיה. רשות השידור האוקראינית רצתה להחתים את זוכת הקדם האוקראיני על סעיף המורה לה לבטל את ההופעות שלה ברחבי רוסיה. הזמרת סרבה לחתום על סעיף כזה. רשות השידור האוקראינית פנתה לזמרים שהגיעו למקום השני והשלישי בקדם. גם הם סירבו ולבסוף הודיעה על פרישה מהתחרות. יתרה מזו היא אמרה בהודעת הפרישה שלה שאם רוסיה תזכה בתחרות האירוויזיון בתל-אביב היא לא תשתתף בתחרות האירוויזיון שלאחר מכן שתתקיים ברוסיה.
במערב אירופה לפני תחרות האירוויזיון היה פסטיבל סן רמו. ולמעשה פסטיבל הזמר והפזמון הישראלי נוצר בפסטיבל סן רמו. היו גם פסטיבלים ברחבי העולם כמו ביפן ששם הצמד חדוה ודוד זכו במקום ראשון עם השיר אני חולם על נעמי. פסטיבלי מוזיקה ברחבי העולם וגם לישראל שלחה לשם נציגים.
שלמה צח בעלה של אילנית היה ראשון ששמע על תחרות האירוויזיון ורצה שישראל תשתתף בתחרות האירוויזיון עצמה. בתחילה האירוויזיון היה פתוח לארצות אירופה בלבד ועם שינוי התקנון התאפשר למדינות נוספות להיות חברות באיגוד השידור האירופי דבר שאפשר למדינות כמו קפריסין , מלטה ,ישראל , מרוקו ולבנון להיות חברות באיגוד השידור האירופי. מרוקו למשל השתתפה פעם אחת בתחרות האירוויזיון שהתקיימה בהולנד בשנת 1980. כיום גם אוסטרליה משתתפת בתחרות האירוויזיון ואחוז הצפייה באוסטרליה בתחרות מגיעה ל-60-70% אחוזי צפייה. עם כניסתה של אוסטרליה לתחרות גם קנדה גם כן רוצה להשתתף בתחרות עצמה.
כיום תחרות האירוויזיון משודרת למדינות המשתתפות באירוויזיון הוסף לכך את המזרח הרחוק יפן ,סין וקנדה ואתה מגיע למיליארד צופים.
לטענה שאירופה היא אנטישמית אין לזה ביסוס כי עובדה שישראל זכתה בתחרות 4 פעמים מה שהרבה מדינות לא הגיעו להישג כזה. המדינה שזכתה הכי הרבה בתחרות האירוויזיון היא אירלנד. .אירלנד זכתה 7 פעמים בתחרות כשאחריה ה שבדיה שזכתה 6 פעמים. כמו כן אירלנד מחזיקה בשיא שג'וני לוגאן זכה פעמיים וחצי בתחרות. פעמיים שייצג את אירלנד ארצו בתחרות
האירוויזיון ופעם נוספת שכתב את השיר שזכה בתחרות. יתר הזמרים שהופיעו בתחרות פעם נוספת נחלו כישלון נוסף והראייה שדנה אינטרנשיונל נחלה כישלון נחרץ כשהופיעה פעם השנייה על הבמה בתחרות האירוויזיון שהייתה בדיסלדורף בגרמניה בשנת 2011.
עקב זכייתה של ישראל בשנת 1978.השידור אז בארץ היה בשחור לבן והמוח היהודי ממציא לנו פטנטים. היה מחיקון ואנטי מחיקון אבל לא הייתה ברירה היו צריכים לשדר את התחרות בצבע ויגאל הורוביץ שהיה שר האוצר בשעתו נתן את האישור לרכישת מצלמות צבע לרשות השידור.
בשנים 1978-9 היו אירועי שיא בארץ שרשות השידור גייסה תקציבים מיוחדים. זה נבע בעקבות שורת אירועים. זה החל בביקור ההיסטרי של הנשיא המצרי אנוואר סאדאת בישראל בנובמבר 1977. והסתיים במרץ 1979 עם חתימת ההסכם בין ישראל ומצרים בתיווכה של ארצות הברית. בשלל האירועים היה גם זכייתה של ישראל בתחרות האירוויזיון.
בשנת 1979 כשישראל ניצחה את התחרות לא הייתה אפשרות למדינת ישראל לארח את התחרות שנית כי לא היה תקציב. מצד אחד רשות השידור לא יכלה לארח את התחרות שנה אחר כך ולא רצתה לתת ומצד שני איגוד השידור האירופי לא רצה לקחת . הבעיה נפתרה באמצעות 2 ישראלים במאים שעבדו ברשות השידור בהולנד והולנד לקחה על עצמה לארח את התחרות. איגוד השידור האירופי כעס ולכן החליט לקיים את הגמר ביום הזיכרון. באותה עת יום הזיכרון נפל במוצאי שבת וכמובן שישראל לא יכלה להשתתף בו. כיום נקבע בחוק שיום הזיכרון לא יכול ליפול במוצאי שבת כדי לאפשר למשפחות השכולות להתייחד עם יקיריהם ולכן יום הזיכרון ויום העצמאות מוזזים בהתאם כדי לאפשר למשפחות להתייחד עם יקיריהם.
היו גם מקרים שבהם האומן שייצג את המדינה שלו פגע במדינה שלו. הראייה שלהקת פינג פונג שייצגה את המדינה בשנת 2000 הניפה את דגלי סוריה כשהיו על הבמה והזמרת שרה על שיש לה חבר בדמשק. זה היה סוג של מחאה לשיחות שהיו בשעתו בין ישראל וסוריה באותה תקופה והגיעו למבוי סתום.
ברייטון 1974. להקה אלמונית בשם אבבא עולה על הבמה. הוא זכתה בתחרות בשיר ווטרלו. זה היה הרגע המכונן בתולדות התחרות. הלהקה שברה את כל שיאים במכירת תקליטים ואפילו עברו את הביטלס בכמות מכירת התקליטים. כיום חברי הלהקה שהתפרקה נהנים מהתמלוגים שמקבלים מהצגת מה מיה שרצה על במות התיאטרון מעל ל- 20 שנה. זאת הייתה הצלחה עסקית ועדיף שלא יתאחדו כלל.
כיום מדינת ישראל ניצבת בפני כמה אתגרים לא פשוטים באירוח תחרות האירוויזיון השנה.
ראשית ה- BDS . רוג'ר ווטרס מחברי להקת פינק פלויד המוביל בהתנגדותו לקיום תחרות האירוויזיון בישראל. הוא אפילו גרם למסי לא להופיע בישראל ובסופו של דבר משחק הידידות בין ישראל וארגנטינה בוטל. כיום תחרות האירוויזיון לא מתקיימת בירושלים עקב התנגדות הדתיים. השנה אפילו אנשי ה- BDS התנפלו על נטע כשהוזמנה לשיר את שיר TOY בקדם הצרפתי לתחרות האירוויזיון.
כמו כן קיימת בעייה עם הלהקה שמייצגת את איסלנד בתחרות. מלכתחילה הלהקה הצהירה שהם הולכים להשתתף בקדם איסלנדי ואם הם יזכו בקדם ויבואו לתחרות האירוויזיון בישראל הם מתכוננים לעורר פרובוקציה בעת הופעתם על הבמה.. זה אתגר לא פשוט , זה אירוע בו משתתפות 41 מדינות ואחר הפרובוקציות זה לשאת שלטים של חמאס או אשף באולם. זה מצב שצריכים להתכונן לזה. הנפת שלטי חמאס או מחאה פוליטית ייצרו תקשורת שלילית ויש למנוע את זה בכל מחיר. בכדורגל יש עונש על התנהגות לא ספורטיבית על המגרש אבל דבר זה לא קיים בתקנות איגוד השידור האירופי למקרה שלהקה או אומן מתפרעים על הבמה. בשנה שעברה בליסבון היה אחד שחטף מהזמרת הבריטית את המיקרופון מידיה . רצו לאפשר לה לבצע את השיר שנית אבל הזמרה ויתרה על האפשרות שניתנה לה.
השנה זו הפעם הראשונה שמדינה המארחת את תחרות האירוויזיון אינה מממנת את התחרות כלל. המדינה נתנה לתאגיד הלוואה לטווח ארוך והוא יצטרך להחזיר אותה. בכלל קיים קצר בין ממשלת ישראל ותאגיד כאן. לראש הממשלה בנימין נתניהו היה תכנית להוציא את חטיבת החדשות מהתאגיד . איגוד השידור האירופי קבע שאין אפשרות להוציא את חטיבת החדשות מהתאגיד הציבורי ועל התאגיד לתת את כל השירותים המצופים ממנו בהתאם לתקנון. פיצול התאגיד יכל להביא את ביטול קיום תחרות האירוויזיון בארץ. דבר שהיה פוגע ביוקרתה של ישראל ושל בנימין נתניהו בפרט. לבסוף לא פיצלו את התאגיד דבר שאפשר את קיום התחרות בארץ.
לבסוף יגאל רביד חיווה את דעתו בקשר לשיר Home של קובי מרימי. קובי מרימי זה לא נטע ברזילי. יכולים לשפר קצת בעיבוד השיר שלו. הוא לא מאמין שיזכה בתחרות אבל מקווה שיתברג בעשרת המקומות הראשונים.
בחלק השני של האירוע הופיע הזמר יזהר כהן ששר 2 השירים עימם הופיע בתחרות האירוויזיון.. השיר הראשון אבניבי והשיר השני עולה עולה.